2/16/2011

BEN ASLA ARAP KADINLARI GIBI OLAMAK ISTEMEM!!!

Annem bundan 10 yil kadar önce üc arkadisiyla anlasip Hac´a gitti.
Gerci bazi sözde hocalar kadin olarak tek baslarina gitmelerinin caiz olmadigini söylesede onlar kulak asmadilar diyanetin hocasida bir sakinca olmadigini söyledi zaten.
Mekke´de annem mutfak alisverisi yapmak üzere bir markete gider. Marketin kapisinda bir kadin dikilmektedir. Mekke´nin yerlilerinden. Yüzü peceli. Yaninda alti yaslarinda bir erkek cocugu. Kadin alacaklarini ogluna söyler, alti yasindaki erkek cocuk da market sahibine.
Kadin marketciyle hic muhatap olmaz. Cocuk aracilik eder.
Market sahibi uzun yillardir mekkede yasayan bir türk.
Kadinin bu davranisi annemin garibine gider ve market sahibine bu kadinin neden böyle davrandigini sorunca aldigi cevap" onlarin erkeklerle konusmasi yasak, onun icin oglunu araci yapti"
Orda durdugu sürece sokaklarda tek basina gezen bir kadina rastlamamasida dikkatinden kacmaz annemin. Yanlarinda hep bir erkek vardir.
Alti yasinda bile olsa!!!!
Birde eli kesik dilencilerin coklugu. Hirsizliktan dolayi eli kesilen insanlar. Dilenmeye mahkum edilen. El kesme cezasinin hic bir caydiriciliginin olmadigi apacik meydandadir. Bu ceza anlasilan sadece dilencilerin cogalmasina yaramaktadir.

Annem Hac´dan döndükten sonra Atatürk´e ve onun kurdugu Cumhuriyete bagliligi daha bir baska oldu.
Annem yalniz yasayan bir kadin. Göcmen bir aileden geldigi icin vaktinde okula gidememis ama okuma yazmayi kizkardesinin derslerinden bakarak tek basina sökmüs bir kadin.Ellili yaslarina geldiginde, babamin vefatindan sonra, kimseye yük olmamak ve kendi hayatini kolaylastirmak icin ehliyete ihtiyac duyup önce ilkokul diplamasi almis sonrada ehliyet sinavlarina girip ehliyetini almis bir kadin.
Özgürlügü onun icin cok degerli. Ve Arabistandaki kadinlari görünce " BEN ASLA ARAP KADINLARI GIBI OLMAK ISTEMEM " diyen bir kadin.....

Hani CHP milletvekili Canan Aritman´in söyledigi söze Basbakan cok kizdi, meclis kürsüsünden bir sürü hakaret etti ya benimde aklima annem geldi o an.......

52 yorum:

A-H dedi ki...

Basbakanin kizip hakaret etmedigi kimse kaldi mi acaba :(
Ne cok biliyorlar kadinlar adina konusmayi, karar vermeyi, kadinlara fikir soran hic yok kaldiki fikrini soyleyen kadin da her turlu kotuluge sahip onlarin nazarinda.

Barbygirl_here dedi ki...

Annen ne guzel bir ornekmis,azimli,kendinden emin,ne istedigini bilen...

Ve iyi ki Ataturk yasamis, cumhuriyeti kurmus...

Daha da birsey soylemeye gerek yok sanirim.

Adsız dedi ki...

Bu toplum kendisini ezip düzenleri sever ondan oy veriyorlar ama koyun beyinliler ne yaptıklarını ancak 10 yıl sonra farkedecekler. Bırakın beter olsunlar.

Çılgın Mevdoş dedi ki...

annene sevgilerimi gönderiyorum okurken kendi anneme benzettim ama gidişatımız o tarafa doğru okadar duygusuz ve duyarsız bir toplum olduk ki .

Meyra dedi ki...

sünter anne umarım ilerleyen zamanda olmak istemediğimiz bu arap kadınlarının yaşadıklarını yaşamayız.!!
bu arada anneye hürmetler, ne muhterem kadınmışki ehliye, okuma yazma hepsini halletmiş azmiyle:)

herşeyden azıcık dedi ki...

Neyseki artık akılları başlarına geldi geçte olsa... Bence 5-6 seneye kalmaz onlarda ögürlüklerini kazanırlar artık o şekilde yaşamak imkansız Peygamber efendimizin zamanında bile öyle değilmiş hep erkeklerin marifetleri bunlar köklerine kibrit suyu dökmek lazım:))

ronya dedi ki...

merhaba oncelıkle
annenız sanırım turkıyede yasamıyo hayatınd ahıc fatıh gıtmemıs doguanadoluyu bılmıyo arap kadınlarının bı tanesı bu sekılde davrandı dıye hepsıne bu skeılde bakmak ne kadar vıcdan sıgar bılmıyorum bende bı arabım anne ızmır karsıyakalı babam da bı arap ne basım kapalı nede egıtımsızım arabıstanda sizin anlattıgınız tarz ınsna yok mu tabıkıde var ama ınanın turkıyedekındne bır grm fazla degıl !ataturkculuk ayrım yapmaktan gecmez kaldıkı suanda kı ulke yonetımını getıren halk ne kadar ataturkcu oturup tartısmak lazım

Asuman Yelen dedi ki...

Bu ülkede bu gün bu yazıyı okuyup "Aman Allahım hiç böyle şey olur mu"
diyen kadınlar kadar zaten bu şekilde yaşayıp bunu içselleştırmiş
"ne var bunda şaşıracak olması gereken bu" diyen yığınla kadın var Sünter' cim. Söylenecek çok şey olup da söyleyemiyor olmak da başka bir gerçeğimiz...
Allah annene uzun ömürlar versin.
Sevgiler..

Bir İnce Ses dedi ki...

Anneni görünce anneannem ve dedem aklıma geldi. Anneannem 50 yaşında okula gidip, okuma-yazmayı öğrendi. Dedem 55 yaşında ehliyet aldı :)

Böyle bi annenin böyle bi kızı olmuş. Çok şanslı bi ailesiniz :)

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ahh bunu birde başkaları anlasa!!!

MAVİANNE dedi ki...

yaaa ne güzel anneciğinin tek başına ayaklarının üzerinde durması
tabdir ettim
gıpta ettim
bravo
herkese örnek olmalı
kadınlarımızın özgürlüğünü sadece kadınlar istiyor sanırım
Atatürkün devrimleri olmasa bizler evlerde arap kadınalrı gibi kapanıp kalacak ve sosyal hayatta söz sahibi olamıyacaktık
bu durum en çok da geri kafalı adamların hoşuna gidecekti
malesef bu zihniyetteki kişiler öyle çoğaldı ki son zamanlarda

mine dedi ki...

gerçekten çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum

Çınar dedi ki...

Ne acıdır ki, anlattığın manzaya gittikçe yaklaşıyoruz. Bilerek veya bilmeyerek. Kadını kotrol altında tutmak toplumu kontrol etmeyi kolaylaştırır bu nedenledir kadına baskı kadını eve kapama ve eğitimsiz bırakma çabaları. Allah akıl fikir versin önce kadınlarımıza sonra tüm halkımıza.

Annenle ne kadar övünsen az. Ve ben O'nu tanımaktan çok mutluyum.

Zeugma dedi ki...

Anlattıklarını takdirle ve mutluluk içinde okudum. Annenle ne kadar övünsen azdır Sünterciğim.

6 yaşındaki çocuk olayını okur okumaz aklıma yine geliveren çok kötü bir örnek yazacağım şimdi: Bir öğrencim kara çarşaflı komşuları olduğunu ve kadının erkek olduğu için bebeğinin altını açmayıp kocasını beklediğini söylemişti.
Böyle şey duydun mu hiç hayatında?
Aklıma geldikçe kafayı bozacağım :((
Ne yazık ki bizim ülkemizde de o kadınları kaça katlayanlar yaşıyor...

modafobik dedi ki...

Doğru söyleyenin dokuz köyden kovulduğu bir ülkede yaşıyoruz, ah Atam ah..

Missbone dedi ki...

Annenle eminim gurur duyuyosundur,azmine ben şahsen hayran oldum diyebilirim.

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Süntercim; yukarıda yorum yazan Arap hanım seni anlamış belli !!! Ama yanlış anlamış. Hatta hiç anlamamış maalesef. Yazdıkları bunu gösteriyor. Neyse, senin beni anladığından eminim çok şükür ki:) Anneciğin çok yaşasın, aferin ona, helal..Sevgiyle kal canım..

Adsız dedi ki...

Sünter ablacım Allah annenize sağlıklı,uzun ömür versin.Ellerinden öperim.Atatürk'ün biz Türk kadınlarına gösterdiği ilgi ve sevgi herkese tüm dünya liderlerine örnek olmalı.iyi ki Türkiye Cumhuriyet'inde yaşıyoruz.Dilerim ki dünya durdukça böyle olsun.en büyük temennim budur.

sonsuz sevgilerimle.

BüYüKGüZeL dedi ki...

İyi ki Atatürk varmış.. Ve bizler O'na layık olabiliriz inşAllah..
Annenize saygılarımı iletiyorum..

Asis dedi ki...

Anneniz iyi yaşasın,zorlukları yaşamamış olanlar bilemezler özgürlüğün kıymetini..şimdi birçoğuna laylay lom geliyor umarım endişe ettiğimiz günler gelmez :( bir yazımda yazmıştım burayada yazayım üşenmeyip..suudi arabistanda bir kadın çarşaflı kocasıyla dışarı çıkmışlar sadece gözleri gözüküyor trafik polisi gözlerini tahrik edici bulduğu için şikayet etmiş kocaya kırk kırbaç ceza verilmiş...Cumhuriyetin değerini umarım herkes iyi bilir...çoook sevgilerimle..

Mustafa Şenalp dedi ki...

Allahtan
Anneniz gençken gitmemiş oralara. :)))
NELER GEİLRDİ BAŞİNA DA DİYEMEZDİ KİMSELELERE .:(((
sağlicakla kalın.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Bizde kıyısından köşesinden bu yaşama doğru ilerlemekteyiz Sünter'cim.
Bu arada anneni çok takdir ettim. Cumhuriyet çocukları nesli.
Cumhuriyet kadınları tükeniyormu ne?

Adsız dedi ki...

sünter (fatma) teyze. ben seni mimledim. evet, mimledim. bütün duygularımı açığa vurupta mimledim.:P o zaman buyur:
http://napiyozolmnoktabiz.blogspot.com/2011/02/hissttt-kssttt-bu-postta-bi-kac-kisi.html

sünter dedi ki...

A-H,
Yok kalmadi galiba:)
yorumuna katiliyorum kadinlar hakkinda karar vermeyi cok seviyorlar ama bunda kadinlarinda payi az degil.

sünter dedi ki...

Ferah feza,
evet baska söze gerek yok, sadece Cumhuriyetimize ve onun bize getirdigi nimetlerin farkinda olup sahip cikalim yeter..Gerci siz gencler ürettiklerinizle, egitiminizle zaten sahip cikiyorsunuz:)

sünter dedi ki...

Syrakusa,
hosgeldin bloguma:)
Öylemi diyorsun? birakirsak onlarla birlikte bizde beter olmayacakmiyiz?

sünter dedi ki...

Cilgin mevdos,
gidisatimiz beni de cok ürkütüyor. Insallah yaniliriz. Umarim benim 65 yasindaki annem kadar, bu ülkenin gencecik insanlarida anlar özgürlügün ne oldugunu.En cokda kadinlara lazim oldugunu. Erkekler zaten her rejimde özgür.

sünter dedi ki...

Meyracim,
tek endisem o iste...Insallah benzemeyiz...

sünter dedi ki...

Fundam,
ogullarini ayiriyorsundur umarim:))

sünter dedi ki...

Ronya,
öncelikle hosgeldiniz:)
yazimi bir sekilde yanlis anlamis olabilirmisiniz acaba?
Ben, öncelikle arap kadinlari egitimsiz yada cahil anlamina gelecek her hangi bir sey yazmadim.Kadinlarin basinin acikligi yada kapaliligida degil dile getirdigim.Hatta kendi annemin egitimsizligini vurguladim. Özellikle yazdim ilkokul mezunu bile degildir diye.Benim annemde kapali bir kadin. KENDI! arzusuyla ve KENDI! sectigi bir sekilde kapanir ve iki cihan bir araya gelse acmaz basini.
Mesele o degil zaten.
Benim vurguladigim yada annemin rahatsizlik duydugu sey baska.
Devletin rejiminden kaynaklanan kadin üzerinde olusan baskilar var arap ülkelerinde.Mesela bildigim kadariyla bir kadin tek basina arabasina binip seyehat bile edemiyor öyle degil mi?
Ülkemizde yok mu baski altinda yasayan kadin? yada dedigin gibi doguda durum farklimi? hatta Istanbulun Fatih semtindedeki kadinlar.
Tabiiki var olmaz olurmu. Bunlarin var oldugunu bilmek icin oralara gitmek gerekmiyor.Her yerde var. Hatta Izmirde bile. Önemli degil. Kisiler nasil isterse öyle yasar.
Yeterki bu bir devlet rejimi seklinde olmasin.
Iste Cumhuriyet rejiminin önemi burda. Bizim ülkemizdeki kadinlarin kiyafetlerini ülkenin polisi denetlemiyor.Acik yada kapali olduklari icin ceza yemiyorlar.
Atatürkü olmak ayrimcilik yapmak degildir demissiniz de nerden cikardiniz ayrimcilik yaptigimi anlamadim. Kadinlarin özgür idaresiyle yasmalari gerektigini vurgulamak ayrimcilik midir? Özgür olmayi dünyanin tüm kadinlari hakediyor bence. Buda sadece demokrasiyle yönetilen ülkekerde oluyor. Ve arap ülkeleri asla ama asla demokrasiyle yönetilmiyor.
Yazimdaki arap kadinlarini örnek göstermemin sebebide odur.
Uamrim bu gec kalmis cevabimi okursunuz ve yazimin kesinlikle kisileri degil sadece devletinizin rejimini elestirdigini anlarsiniz.
Gerci artik yeni bir olusum icine girdi arap ülkeleride allah yardimcilari olsunda oralarada özgürlük ve demokrasi gelsin. Emin olun en cok biz seviniriz bu duruma.

sünter dedi ki...

Asuman,
ama en azindan ülkenin rejimi mecbur tutmuyor kimseyi öyle yasamaya. Ve umarim öylede kalir.

sünter dedi ki...

Inceses,
evet cok sasliyim. Hatta sende cok sanslisin cünkü ailenin büyükleri inanki torunlarinin bakis acisini bile etkilioyr. Onlarin görüsleriyle yogruluyoruz ve hic farketmeden aktariyoruz. ben simdi kendime bakiyorum birde dönüp kizima bakiyorum evet onda bile annemi görüyorum.

sünter dedi ki...

Yemekvakti Aylin,
anlarlar da umarim gec olmadan anlarlar..

sünter dedi ki...

Mavim,
Ne yazikki öyle. Özgürlügün nasil bir nimet oldugunun farkinda degil bazilari.

sünter dedi ki...

mine,
evet gercekten cok sansliyiz.

sünter dedi ki...

Cinarim,
bence bilmeyerek o yöne dogru kosturma hevesinde bazilari. Özellikle kadinlarimiz.

sünter dedi ki...

Zeugmacim,
al site verdigin örnek cok carpici. Kadinin cahil kalmasi nelere yol aciyor. Cocugunun altini bile almayan hatta onu ERKEK kabul eden bir anne!!!Babada kesin kizini KADIN diye öpmüyordur.Allah akil fikir versin...

sünter dedi ki...

Modafobik,
Simdilik öyle!!!

sünter dedi ki...

Missbone,
evet duyuyorum gercekten. Onun yasami boyunca dik durusuna hayranim.

sünter dedi ki...

Lezzetli somunlar,
valla ona upuzun bir aciklama yazdim umarim simdi dogru anlar:)

sünter dedi ki...

Kamikazem,
canim galiba hepimizin en büyük temennisi o yönde:)

sünter dedi ki...

Buttefly,
senin anlattiklarinla bu yazi bütünlesti iste. Arap kadini oldugunu yazan bir yorumcum beni elestirmis umarim senin yazdiklarinida okur ve elestirilerimizin rejime karsi yazilmis oldugunu daha iyi anlar.
Tesekkür ediyorum sana bunu yazdigin icin.

sünter dedi ki...

BüyükGüzel,
öncelikle hosgeldin:)
hep birlikte elele Cumhuriyetimizi koruyacagiz Insallah.
Cünkü buna en cok biz kadinlarin ihtiyaci var. Yoksa arap ülkelerinin kadinlari gibi 6 yasindaki cocuklara muhtac oluruz. Sirf erkek olduklari icin bizden daha degerliler onlarin rejimlerine göre.

sünter dedi ki...

Mustafa Senalp,
annemi birazcik taniyorsam inanki asla susmazdi. Yok öyle cazgir birisi degildir ama gayet dik duruslu oldugu icin hic bir seye boyun egmezdi o. Yasi kac olursa olsun:)

sünter dedi ki...

Nur ablacim,
aman Allah korusun tükenmesinler. Umarim endiselerimiz bosa cikar. Özellikle bugünlerde Arap dünyasida demokrasi ugruna verdikleri savasa bakilirsa belki bizmkilerde kendilerine ceki düzen verirler. Gelecek Demokretik bir rejimden geciyor. Baskici rejimler bir bir yikiliyor. Bu sevindirici. Umarim daha beter olamaz...

MAVİANNE dedi ki...

yeni hikayeler istiyorummmmmmm
hadiii
harika yazıyorsun
özledim .))))

Unknown dedi ki...

oralardaki yaşamlar bizden uzak dursun inşallah annem :) ayrıca annaneye de bravo diyorum azimli kadın :)) nazarlardan saklasın sağlıklı ömrü olsun sevgiler :))

Adsız dedi ki...

sünter ablacım bloğumda ödülünüz var.:)

Yasemin dedi ki...

O kadar guzel yazmissin ki, cok icten. Annenin de azmini takdir ettim.

Adsız dedi ki...

Rica ederim Sünter ablacım.ben yorumunuzu yayınladım.tam cevap yazacakken kapandı blog.hala bloğuma giremiyorum:( bloğunuzda yayınlamasanızda olur.güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.daha nice güzel ödüller sizin olsun.bu arada yazılarınızın yedeğini alın mutlaka Allah korusun blog kapanırsa hepsi uçar.

sevgilerimle:)

Unknown dedi ki...

Canım ben hala anlayabilmiş değilim..
Bloglara girebiliyorum,kumanda panelimde sorun yok..
Yorum da bırakabiliyorum gibi gözüküyor..
Sıra bana gelmedi mi acaba henüz?
Bunca güzellik paylaşmışken,sizlere ulaşamamak beni hakikaten çok üzer..
Umarım biran önce düzeltirler...
sevgilerimle..

Meyra dedi ki...

lütfen eğer adalet varsa bunu görmek ve inanmak istiyoruz..Emeklerimize saygı istiyoruz..Birkaç kendini bilmez yüzünden hepimizin cezalandırılması hak değil.Esas cezalandırılacaklara lafımız yok engelleyin ne yaparsanız yapın ama bizim gibi masum ve tertemiz paylaşım blogcularına haksızlık yapmayın.Kapatmayın bloglarımızı emeklerimizi geri verik, arkadaşlarımızı geri verin..Facecook gibi paylaşım sitelerinde gerekli gereksiz şeylere bakmıyoruz kafa yormuyoruz biz.Gerçek hayattan yaşanmışlıklarla paylaşımlarımızı katmerleştiritoruz..Umarım bir an önce blogcu arkadaşlarıma kavuşurum.