3/18/2011

Benim cok özel 18 Mart anim!!

O sabah büyük bir heyecanla uyanmis, cabucak hazirlanmistim. Henüz 9 yaslarinda falandim sanirim. Günlerdir babaannemin basinin etini yemis sonunda Canakkaleye gitmeyi razi etmistim onu.
18 Mart törenlerini cok merak ediyordum. Kitaplarda okudugum o gazileri, bando takimini, liseli ögrencilerin piyeslerini, hepsini hepsini görmek istiyordum.
Babaannemde israrlarima dayanamamis, amcamida yanimiza alarak benim törenleri izleyebilmem icin, sabah erkenden yollara düsmüstük.
Köyden önce minübüsle Eceabata, ordan vapurla karsiya, yani Canakkaleye, gecmistik. Vardigimizda hava gayet güzel, günlük güneslik tam bir bayram havasi esiyordu.

Ben ikisinin ortasinda, elimde yemeye doyamadigim $am tatlisiyla, belediye bandosunun o müthis güzel (en azindan bana o zamanlar öyle geliyordu, gerci hala severim ya ) tamtamlarinin ritmine adimlarimi uyarlamaya calisiyip, amcami sinir etme pahasinada olsa oynaya ziplaya tören yerine ulasmistik.

Resmigecite katilan gögüsleri madalyali, uniformali gazilere hayranlikla seyredisimi hala cok iyi hatirliyorum . Cocuk yüregimle onlar bana öyle kutsal gelmislerdiki anlatamam.
Onlar gercek gazilerdi savasta ülkeyi kurtarmak adina vurulmus olanlar vardi iclerinde.
Öyle mafyacilik oynarken vurulanlar gibi degildi!!!
Kendi menfaatleri ugrunada degildi ama bilselerdi mafya kursunuyla vurulmak bu memlekette daha muteber bir hale gelecek belkide kendilerini feda etmezlerdi kimbilir.....

Ben öylesine kendimden gecmis bir sekilde bandonun ritmiyle sallanip resmigeciti seyrede durayim derken, birden hava aniden bozdu. Daha az önce ortalik günlük güneslikken bir firtina cikti ki yer gök siyaha kesti.
Biz hemen apar topar ayrildik tören yerinden.
Firtina siddetini bir arttirirsa karsiya gecemeyiz kaliriz buralarda diye iskeleye dogru kosturmaya basladik. Ama biz iskeleye vardigimizda firtina öylesine siddetlenmistiki, deniz kabarmis, dalgalar adam boyunu geciyordu. Yetkililer vapur seferlerini durdurmuslar halki kücük motorlarla karsiya tasimaya baslamislardi bile.
O kücücük motorlar denizin icinde bata cika yol aliyorlar her dalga üzerlerinden geciyordu. Biz son motora yetistik fakat ben öyle korkmustumki
"binmeyelim bu motora batacak bogulcaz" diye avaz avaz aglamaya baslamistim.Ama beni dinleyen yoktu:(
Amcam önce babaannemi, firtina yüzünden yaprak gibi sallanan motora, güc bela bindirdi. Ben hala ciglik cigliya direniyorum binmeyelim diye. Amcam beni de bir hamleyle atti motorun icine ama ben hemen gerisin geriye kiyiya atladim.
Simdi herkes motorda ben kiyida cirpiniyordum. Motordaki bütün adamlar beni ikna etmeye calisiyor ama nafile bana söz dinletemiyorlardi.
Motor benim yüzümden kiyidan ayrilamiyor.
Firtina o kardar siddetliki üstüne birde yagmur baslayinca tam kiyamet olmustu sanki. Amcam bana bir seyler diyor fakat ben duyamiyorum bile onu.
Sonunda beni arkadan birisi kucakladigi gibi, motorun üzerinde güclükle duran, amcama firlattigini hatirliyorum. Resmen uctum:)
Hemen kadinlari ve yaslilari asagiya kapali bölüme indirdiler. Genc erkeklerin eline birer kova tutusturup motora vuran dalgalardan biriken sulari bosaltmalarini söylediler. Amcam yukarda kaldi biz babaannemle asagiya indik. Hemen gözlerimi kapayip babaannemin kucagina kapandim. Habirede agliyorum ama.
Birden omzuma bir el dokundu. Basimi kaldirdim törene katilan gazilerden ikisi bizimle birlikte.
Yasli gazi bana:
" korkma bak biz burdayiz hic bir sey olmaz"
ben hala korkuyla:
" ama ya batarsak?"
Yasli gazi :
" korkma batmayiz. Hem batsak bile biz bu ülkeyi düsmanlardan kurtardik senide kurtaririz hic merek etme"
oh bir an rahatlamistim.... bir an sustum sonra birden aklima geldi gaziye dönüp:
"ya babaannemi?"

Birden bir kahkaha koptu motorda, yasli gazi basimi oksayarak "of cocuk sen cok yasa emi. Tamam tamam merak etme sen onuda kurtaririz"
Artik rahatlamistim gaziler yanimizdaydi ve bizi kurtaracaklardi.....

(Gerci birdaha tövbe etmis ve asla törene gidelim diye tutturmamsitim ama:)

Onlara hep güvenmisim demekki.

Simdide güveniyorum en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün yolu bizi her türlü firtinadan kurtaracak.......

18 yorum:

A-H dedi ki...

of sevgili sünter hanim offff :(
zaten sinirli ve dertliyim su gunlerde gidisatimiza, tam 12den vurdu bu yazi beni :(
o yolu kaybeden oyle cok ki :( umarim biran once silkelenip su ataleti atariz ustumuzden...

Ipek dedi ki...

Ne kadar tatli bir ani, yuzumde gulumsemeyle okudum ve o gunu yasamis gibi oldum. Universite icin Canakkale'de 4 sene kaldim ve sonra universite bitince birkac ay sonra yurtdisina geldim. Ahh nasil burnumda tutuyor, bilseniz.. Utanmasam Canakkale'yi memleketimden daha cok ozledim diyecegim..

Defne Soysal dedi ki...

Gözlerim doldu inan Sunter. Ne güzel yazmışsın. Başta büyük adam Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, bütün gazilerimiz, şehitlerimiz, bizi bu güzel memlekette özgürce, vatanım diyerek nefes aldığımız topraklarda yaşayabilmemizi sağladıkları için binlerce şükran ışıklar içinde uyusunlar. Çanakkalenin inanılmaz uhrevi bir atmosferi vardır. Her adımında bu havaya sinmiş keskin bir koku gibi algılanır. Biz olmayı beceremeyen daha doğrusu istenilmeyen bu ülkenin evlatları, bilemiyoruz kıymetini ve beni yürekten yaralayan da bu. Aksini düşünenler bir kez gitsinler Çanakkale'ye. geçmişinde bu değerlere sahip olan bu ülkeyi ve üstün insanların yarattıklarını yıkmanın kolay oılacağını düşünenler, yanıldıklarını anlayacaklar.

Çınar dedi ki...

Canımsın sen benim, ne güzel anlatmışsın bu çocukluk anını. Gülümseyerek, yaşayarak okudum ama yazının finalinde beni gözyaşlarına boğdun. Çok güzeldi.

"En büyük gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yolu, bizi her türlü fırtınadan koruyacak" eminim.

(Ayci bu blogu iyi ki açmış, iyi ki yazıyorsun.)

Nedret dedi ki...

Çok tatlı bir anı. Amacımız o gazileri utandırmamak. Sevgiler.

MAVİANNE dedi ki...

çok duygulandım. tüylerim diken diken oldu gerçekten de. ne kadar güzel bir solukta okudum. canım nerede o güven inanç şimdilerde. çocuklarımızın da bu güven ve inanca ihtiyacı var. atamıza gazilerimize bizim beslediğimiz bu duyguları ne yazık ki, şimdiki çocuklar ve gençler yeterince anlayamıyorlar. üzülüyorum bu nedenle.

Adsız dedi ki...

bende çok duygulandım :(

Asuman Yelen dedi ki...

Çocuk yaştaki birbirinden farklı duygularını okurken yaşadım adeta. Harikaydı. Bu güne dair tesbit ve yorumun da o kadar doğru ki. Yüreğine sağlık Sünter' cim. Hem insanlar hem de göz yaşları bambaşka yerlere akıyor. Kavram karmaşası değerler allak bullak. Herkes bu gün tek bir "gazi" ye odaklanmış bir hastane kapısında toplammış. Yazık.

Unknown dedi ki...

ay ne güzel bir anı bu böyle annem. tabiki hem hüzünlü hem güzel hem de tehlikeli olmuş senin için o zamanlar.babaannene duyduğun sevgi de en güzeli :) ben de çok severim babannemi her ne kadar şimdilerde sık görüşemesekte ben de çok emeği vardır.güzel bir hatıra senin için.o şehitlerimizinde mekanı cennet olur inş.sevgiler annem :)

MAVİANNE dedi ki...

güzel bir hafta diliyorum canım sana
anneciğinin ellerinden öpüyorum

Adsız dedi ki...

CANIM BENIM.SEVGILERIMLE.

nothing dedi ki...

sünter, okurken ağladım, tüylerim diken diken oldu. Gazi Mustafa Kemal'in silah arkadaşı Kazım Karabekirin çavuşlarından olan Gazi dedem geldi gözümün önüne. Onun yumuşak sesi, mavi gözleri.. uff cok fena yaptın ya beni :(
sen hep burada ol olur mu?

Ebru dedi ki...

Çanakkale ve İda dağları görmeyi istediğim yerlerin başında geliyor.
Korkma biz buradayız:( Hem sana hem kendine ne çok inanmış. Çok hoştu yazın.

Adsız dedi ki...

sonundaa önbellkten girip size yorum yazabiliyorum yaşasın sünter ablacım.)) Çanakkale Zaferimiz ile ilgili anınız çook güzeldiçook duygulandım..paylaştığınız için sağolun.yeni yazılarınızı da bekliyoruz.:) sevgilerimlee.

MAVİANNE dedi ki...

nerelerdesin sünterciğim
özledim yazılarını
sevgiler

Moonish (moonsun) dedi ki...

Sunter annem :)) Ben seni cok ozledimm :) Kizmadin dimi bana :) Olmasi gerekiyordu bu ayrilik hem...

Hep boyle hos anilarimiz olsun :)

ps; Sunter annecim, Cinar abla bana cok kirilmistir sanirim, ona supriz yapip cd gondermem gerekiyor :) Nasil yapalim :) Aylin'e de gondermeliyim gerci :)

Barbygirl_here dedi ki...

Ne guzel bir aniymis bu,izler-gorur gibi oldum ^_^

Adsız dedi ki...

Sünter ablacım merhaaabaa:) ayçi ,mesut ve eşinizle umarım harika günler geçiriyorsunuzdur:)

9 Mayıs ilk yazını yazdığın günmüşşş:) iki yılı bitirdik şaka maka:) daha nice niceee paylaşımlaraa:) iyi ki doğdun "BLOGYAZMİCAMİSTE" Biliyor musun çoook şanslısın böyle temiz kalpli,güleryüzlü,sıcak,cana yakın ve daha pek çok güzel özelliği olan sahiben olduğu için:))

biraz erken oldu ama dayanamadım:)))

mutlu yıllar diliyorum Sünter ablacım.ben seni çooook seviyorum:)