5/25/2011

Is isden gecmeden.....

Ayci okul cagina geldiginde her cocuk gibi okula yazildi. Alman okulunun yanisira Türk okulunada gönüllü olarak kaydoldu.
O zamanlar haftada bir gün ögleden sonralari türk cocuklarinin Türkce egitimi icin dersler veriyorlardi. Simdilerde ise artik haftada bir saate indirmisler o dersleri.
Neyse ilk yil sorunsuz gecti. Ayci ikinci sinifa geldiginde ögretmenin bes yillik süresi doldugu icin o gitti yerine yenisi geldi. Fakat yeni ögretmeni benim kizim bir türlü sevemedi. Önceleri türkceyi ic anadolu sivesiyle konustugu icin kafasi karisti.
Mesla bana bir gün sinif arkadasindan bahsedecek söyle genizden gelen bir tonlamayla:
" anne fiyikh varya......" diye baslayan bir cümlesinde onun FAIK demek istedigini anlayana kadar akla karayi sectigimi sonrasinda o cocugun adinin Fiyikh degilde Faik oldugunu anlatmaya kalktigimda ise " hayir ama ögretmende ona fiyikh diyor sen bilmiyorsun iste" itirazlariyla beni perisan edecek bir sürec yasamistik:)

Aradan bir kac zaman gecti ama bu arada ayci Türk okuluna gitmeyi eskisi kadar sevmez oldu. Bir gün geliyor "ögretmen cok pis kokuyor" diyor ertesi hafta ise sok olmus bir vaziyette ögretmenin sigara ictigini gördügü icin saskinlik geciriyor.
Ona göre ögretmen dedigin insanüstü bir sey olmali o zamanlar:)

Yine bir gün Türk okulundan geldi ve kesin bir dille bana artik Türk okuluna gitmeyecegini söyledi.
" Neden kizim noldu?"
"bu gün ögretmen küfür etti!"
" Kime ? sana mi?"
" yok bana degil, beni seviyor. Kemal´e. Dersini yapmamis ögretmende ona hem bagirdi hemde küfür etti"
" ee sana bir sey dememis iste. Kemal dersini yapsaydi onada bagirmazdi.
Hem seni seviyormus bak kendinde söylüyorsun . Gecen gün banada söyledi senin cok terbiyeli caliskan bir ögrenci oldugunu.Ne demek okula gitmicem? Olmaz öyle sey sen okuluna gideceksin"

Ben öyle söyleyince bir an durdu bana bakti... Sesizce odasina gitti, on onbes dakika sonra geldi:

" Ögretmen beni seviyor bana daha hic bagirmadi ama ya bir gün banada küfür ederse?"

Ve gitmedi!! Hakliydi bir sey diyemedim.

Son günlerde ülkedeki kirli, mide bulandirici, seviyesiz üslubu gördükce insanlari en cirkin bir sekilde desifre edildigini gördükce ah keske diyorum keske oy kullanacak milletimizin büyük cogunluguda 8 yasindaki cocuk kadar olabilseler.....

31 yorum:

Selfet dedi ki...

Ayci,işte ! geleceği görmüş. Hem ülkemiz insanı geleceği azıcık görebilseydi şimdi bu durumlarda olmazdık be Sünter ablacım..

^zeynep^ dedi ki...

Ben de giderdim Türk okuluna, her çarsamba ögleden sonralari, 2 saat. ögretmenimiz sert bir adamdi ama çok iyiydi, çok severdik, bana çok katkisi oldu. Yani bir ögretmenin çocuklar üzerindeki etkisi büyük.
memleket için hayirlisi neyse o olsun diyecegim de, çok ta olumlu düsüncelere varamiyorum ne yazikki.

MAVİANNE dedi ki...

yaaa ne kadar haklısın canım
malesef koca koca adamlar birbirlerine hakaret yağdırıyorlar meydanlarda, tv lerde haberlerde çocuklar da izliyor
saygın olması gereken, örnek olması gereken yöneticilerin pespaye bağırışlarını
ne yazık ki, çocuğa bu eylemlerin kötülüğünden bahseden bizler kocaman adamların yaptığı karşısında çocuğumuza ne diyeceğimizi şaşırıyoruz

inşallah daha seviyeli kibar yöneticiler görürüz

Asuman Yelen dedi ki...

100 milyona yakın nüfus, tek tek bir şekilde madur olmayı beklediği için bu ülkede yarım asırdır hiç bir şey düzelmiyor. Uslu uslu sıranın bize gelmesini bekliyoruz. Ayci can alıcı cümleyi söylemiş. Ya sıra bana da gelirse...
Oralardan nasıl güzel takip ediyorsun gündemi ve ne hoş saptamalar yapıyorsun. Yüreğine sağlık Süntercim. Öpüyorum seni...

Kaka Kuka dedi ki...

Öğretmenlik mesleğine yakışmayan o kadar çok tipleme var ki .. Anlat anlat bitmez..

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Sevgili Sünter! Öyle hoşuma gitti ki yazın.

Medeni olmak zor, çok zor. Sadece yurtdışında yaşamış olmak , tatlı kızının öğretmeni gibi medeni davranışı kavramaya yetmiyor.Bu bir bilinç, uzun soluklu,çok uzun soluklu.50 değil 100 değil belki de yüzyıllarca öncesinden gelen şifrelerde,geleneklerde gizli.Millet olarak karşılaştığım manzaralarda keşke dediğim çok şey oluyor.

Sevgilerle!

Adsız dedi ki...

keşke....ama boş konusuyoruz...adam olmuyorlar.

Syhn dedi ki...

gitmediği iyi olmuş diyeceğim çok düzgün bir türkçesi var aycinin duydugumda şaşırmıştım.

bende keşek diyeceğim...

Barbygirl_here dedi ki...

Ah ah, izleyip ne yorumlar yapiyorum ben de...
Ne adamlari alip bastaci yapiyor,ne unvanlar veriyoruz, ne makamlara getiriyoruz ve bakiyoruz ki 2 lafi 1 araya getiremiyorlar ustelik kasetleri mi cikmiyor, yalanciliklari mi kalmiyor, kukla olmalari mi...
Tuhaf bir sekilde, sanki eskiden kotuye kotu denirdi de, simdiyse kotu alkislaniyor,kotu iyi saniliyor,ona inaniliyor.Anlamiyorum :S

Pek serzenisteyim bu konularda...

Anlattigin ani da komik,guzel, yada kisaca trajikomik diyeyim :) Keske sikayet edeydiniz o zaman ogretmeni, baska ogretmen geleydi...

Peritozu dedi ki...

Ole guzel tespitler yapmissiniz ki... Siyeset o kadar kirli yurutulmeye baslandi ki artik, haberleri bile seyredesi gelmiyor insanin. Hele de bir ogretmenden gelince boylesine yorumlar ...

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Ah Sünterim..Neresinden, hangi ucundan tutsak elimizde kalıyor..Üslup çok önemli, kaldı ki ona gelene kadar daha neler var ! Offff...Çocuk yerden göğe haklıymış..Keşke onlar oy kullansa da dediğin gibi, şu Uğur Dündar' ın meydanlarda yakaladığı ve wikileaks' e bir Balıkesir kestanesi çeşidi deyip, üstüne destan yazanlar kullanamasa:(((( Sevgiler canım..Senin kız sadece 'bana dokunmayan yılan bin yıl YAŞAMASIN' demiş sadece !!!

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

İnsan kalitesinin düştüğü, daha doğrusu bilinçli düşürüldüğü toplumumuzda; bir gün Ayçi ve ona benzeyen kadınlarımız ne zaman siyasete atılıp, meclis sandalyelerinde en az erkekler kadar söz sahibi olursa, umut ışığıda doğar diye düşünüyorum.

Bayanların hem anaçgil sezgileri, hem barışsever olmaları bizlerden çok daha fazla etkin olur...Keşke dünyayı sizler idare etseniz...ne savaşlar olur, ne de açlık.
Ayçi'yi bir gün başbakan olarak görmek isterim, lütfen kendisine iletelim.:)

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Keşke Sünter'cim keşke.
Ayci doğrusunu düşünmüş ve yapmış. Bazen biz büyüklere ne güzel ders veriyorlar küçükler di mi canım.
Sevgilerimle...

sünter dedi ki...

Selfet,
isin ucu kendilerine dokundugunda anlayacakalr ama.....

sünter dedi ki...

Zeynep,
malesef bende de hic umut yok:(

sünter dedi ki...

Mavim,
o biraz zor gibi görünüyor....cok ümitsizim bu konuda ben.

sünter dedi ki...

Asum,
sadece, tabiri caizse, kuyruguna basilan feryat ediyor ama geri kalan herkes efsunlasmis gibi bakiyor. Nasil bu kadar duyarsiz olduk anlamiyorum...

sünter dedi ki...

Kaka Kuka,
ögretmen olmak icin sadece diploma yetmiyor iste, idealist olmayan ögretmenler yarardan cok zarar veriyorlar..

sünter dedi ki...

Coban yildizi,
kimbilir sen nelerle karsilasiyorsundur. Medeniyetede diplomayala birlikte sahip olunamiyor malesef.
Dedigin gibi yillar yillar boyu egitimle terbiyeyle olusuyor.

sünter dedi ki...

Dolunay,
haklisin biz kizdigimizla kaliyoruz.

sünter dedi ki...

Seyhan,
gercektende iyi oldu yoksa garip bir sive almaya baslamisti:)

sünter dedi ki...

Ferah Feza,
sikayet etmeyi düsündüm ama ne diger cocuklari nede aileleri pek irgalamadi ögretmenin o argo konusmalari. Zaten hepsi aliskindi öyle hitaplara.
Cocuklarin analari babalarida pek farkli hitap etmiyorlardi. Ne vardi sanki hayvan herif, essogluessek, sersem falan demesinde. Hem iyiydi iste korksunlardi biraz falan...
Alisik olmayan ve asla kabul etmeyen bir tek benim kizimdi..

sünter dedi ki...

Peri tozu,
haklisin bende izleyemiyorum artik. Al birinden vur ötekine.

sünter dedi ki...

Leezetli somunlar,
birde Aysun Kayaciyi linc edecektik nerdeyse degilmi.
Ama kiz hakliydi özünde.Gerci mümkünati olmayan bir durum ama keske oy kullanan insanlarida bir sinavdan falan gecirseler sadece ehil olanlar oy kullanabilse. Bak bu iyi olurdu sanki:)

sünter dedi ki...

Jivago,
son Sibel Üresin vakasindan sonra kadinlardan sizin kadar emin degilim dogrusu:)
Ama kadinlarin siyaseten daha etkin olmalarini en azindan erkeklerle esit bir yüzdeye ulaslamarini bende isterim.Tahmin ediyorum bazi seyler daha dengeli olur.
Aycinin basbakan olmasi durumunda ise eyvah derim ben:))
Bir siyasetci icin fazla radikaldir kendileri. Kumasi uymaz siyasete.
Ama simdi sizin yorumuzu okuyunca egosu patlama yapar kesin:))

sünter dedi ki...

Yasamin kiyisindan,
hamde nasil Nur ablacim. Hic cikarsiz hic umarsiz olduklarindan olsa gerek.

KelebekGibi dedi ki...

Selam Sünter anne,
Bende agzi bozuk insanlari sevmiyorum. Kücük cocuklarin bile agzinda küfürlü kelimeler duyunca onlarin adina ben utaniyorum nerdeyse, evlerinde böyle mi konusuluyor acaba diyorum :S
Türkce konusunda bende kizimi okul caginda olunca göndermek istiyorum.
Esiminde türkcesi bozuk mesela, bazen onu uyardigim oluyor yanlis okudugunda falan..Keske daha cocuklara sevdirecek kisiler calissa böyle yerlerde.

Sevgiler

dikisdersi dedi ki...

Sünter keşke bütün pislikler çıkarılsada ,hepsi ayıklansa ,kim bilir yıllarca o kasetlerle tehtil edilmedilermi istedikleri şeyleri o millet vekillerine yaptırmadılarmı diyede düşünmüyor degilim,düşünsenize benim öyle bir kasetim olsa koltuk sevdasına her dediklerini yaparım nitekim boşu boşuna bu kasetleri ellerinde tutmuyorlardı degil mi...

Adsız dedi ki...

Ayci ne güzel demiş.arkadaşlarını düşünmüş.herkes öğretmen olamaz.mesleğini sevgiyle yapan öğretmenlerimiz hiç unutulmuyor.

ayci dedi ki...

Vay be, kendimden etkilendim şimdi okuyunca. Cidden ya, nerede o Ayci şimdi...odama gittigim zaman yatıp uyuyorum - düşüncek hal birakmadılar anneeeee :)

ayci dedi ki...

Jivago, ben başbakan olursam, ki olamam - çünkü olursam millete el sallıyamam - aslında daha fazlasını söylemek isterdim - ama söyleyemem!!!