7/20/2009

Sadece kücük bir merak:)

Türkiyede hemen hemen herkesden duydugum bir cümledir:
"Ben Almancilari hic sevmem, ama sen baskasin"

???????

Neden? nasil ben baskayim? Yada "ALMANCI" nedir ki?

Almanya da hemen hemen her Almandan duydugum bir cümledir:
"Sen Türklere benzemiyorsun, sen baskasin"

!!!!!!!!!

"nasil Türke benzemiyorum? Türklerin iki burnu, üc kulagi mi var da
ben onlara benzemiyorum?"

Inanin ben bunlari sürekli duyuyorum. Almanlarin söylemesi pek yaralamiyor da
(cünkü onlara gayet güzel cevaplar verebiliyorum, sonunda benden özür bile
diliyorlar) Türkiyede bu lafi duydugum zaman cok ama cok üzülüyorum:(

Yani ben simdi ne Türke ne de bir Almanciya (ne demekse artik) benzemiyorsam,
neye benziyorum acaba?:)

Simdi benim kücük bir ricam var:

Bu yaziyi okuyanlarin icinde "Almancilari ben de sevmiyorum "diyeniniz varsa,
ve nedenini yazarsa cok sevincem.
Birde Almanci ne demek onu aciklarsa ki, bende ögrenmis olcam.

33 yorum:

bi dost dedi ki...

maalesef almancılarla bi derdim yok, üzgünüm bunun için çünkü yardımcı olamıycam:P

belki de siz ne Türk ne Almansınızdır:))

sünter dedi ki...

Bi dost:
Yok bilemedin, yanlis cevap:)

aysema dedi ki...

Sevgili Sünter,

"Almancı" söylemi sanırım eğitilmemiş, köyünden çıkmamış, işçi olarak Almanya'ya çalışmaya gidenlerin bir kısmı için söyleniyor. Bu kişiler ne yazık ki Almanya'ya ayak uyduramıyorlar. En kötü koşulllarda yaşıyorlar, en kötü işlerde çalışıyorlar. Eziliyorlar yani. Ancak Türkiye'ye izne gelince de hava atmaya, bu ezikliği gizlemeye çalışıyorlar. Almanya'ya köyü götürmeye çalıştıkları için orada; köyüne dödüklerinde de tepeden bakmaya çalıştıkları için burada yadırganıyorlar.

Sizler gibi insanlarımız bunlara benzemediği için Almanları da Türkleri de şaşırtıyor sanırım.

Yanılıyor muyum yoksa?

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

bununla ılgılı yazım var bıllıyormusun canım.belkı okursun bana gelırsen oncekı aylarda yazmıstım...ama ben kesınlıkle senden yanayım bılesın...

Asuman Yelen dedi ki...

Bir isim altında toplama, kategorize etme ve illa ki karşılaştığı her yeni insanı hemen bir şablona
yerleştirmek gibi bir derdi var insanların.. Bir yere yerleştiremeyince de afallıyoruz. Almanya'daki Türkleri tabii ki sen daha iyi bilirsin. Sanıyorum burada "Almancı" diye adlandırılanlar, komün halinde kendi içlerinde yaşayıp, lisan öğrenme, çevreyi tanıma çabasına girmeden, aynı, köyündeki gibi yaşayıp gidenler. Köyden kente göçenler, İstanbul'da Ankara'da İzmir'de de aynı şeyi yapıyorlar. Onlara da, İzmirci falan mı demek lazım. Bence bu konuda, orada yaşayan biri olarak, Türklerin genel davranış eğilimini sen gözlemliyorsun. Örneğin, seninle diskoya bulunduğun yerdeki Türk arkadaşların gitti mi? Gibi.Utandım doğrusu, yorumum yazından uzun oldu. Sevgiler..

Bilun ŞEN dedi ki...

Bu merakına ben de ortak olabilir miyim Sünter teyzecim?

Stil Direktoru dedi ki...

Valla Sünter sultan, bu deli kızını bilirsin, harbidir. Ben kıl değilim zaten yarı alamancaı da sayılırım :) o da ne demekse artık.

Anlamıyorum üstad; usci, yada papuayenigineci deniyor mu bre!

ne bu ya :)

bak sana aradım taradım bu sitede http://nedir.net/alamanci.html bunlar denmiş ne garip ya...hep önyargı işte ablam daha bir sürü rezil şey var pes diyorum

gurbetcinin asagilama imasi da iceren versiyonu

çoğu almanya'da 2. sınıf vatandaş olarak hor görülen,aşağılanan, ama buraya döndüklerinde havalarından geçilmeyen insanlardır.

ayrıca gidip ya şalvarla,donla gezerler ya da biraz daha ileri görüşlü olabilenleri modernizme hayran kalır da adam olur.
sarıkamış'tan indim berlin'e hesabı geçerlidir bu insanlara...

NlyStyle dedi ki...

aysema benim düşüncelerimi de çok iyi anlatmış aynen katılıyorum. fakat bizim göremediğimiz aydın kendini yetiştirmiş bir türk toplumuda var Almanyada diğerleri çoğunlukta olsada.

herşeyden azıcık dedi ki...

Almancıların en güzeli seviyorum seni ben:))))valla ben ne amaçla böyle şeyler söyleniyor bilmiyorum bende akrabada yok olsaydıda marsta yaşamadığı sürece bence problem yok yoksa herkes dünyalı :)))

allımorlu dedi ki...

sünter teyze bende kendimce anlatmaya çalışıyım.cehaletten sıyrılamadan,daha gelişmiş bir toplumun içine dahil olup,onların yaşam standardını henüz yakalayamayan,entegre olamayan,ve memleketine döndüğünde türkle almanımsı bir hal almış kişilere alamancı diyorlar.

kendi hayatımızdan örnek verirsem,mesela biizm çevremizde almanyada çalışmış sonra yurduna dönmüş insanlar var.almanyayı överler överler,şöylede böylede,çukolatası şöyle güzel, kahvesi böyle harika gibi abartılı cümleler kullanırlar.alamancı kelimesi bu tür insanların görmemişliklerine,kendi kültürü ve adetlerini ordaki gelişmişlikle harmanlayamamış insanların hallerine vurgu için söyleniyor.

2. sebebide,almanyaya gidip maddi yönden kalkınan kişiye kıskançlık duyulduğundan da söylenebiliyor.

benim gözlemlerim bu.sevgiler selamlar...

ayci dedi ki...

Simdi annecim bak, Almanyada ki "DEUTSCHLÄNDER WURST" vardir - bilir misin - tercüme edersek, ALMANCI SOSISI anlamina gelir. Ama aslinda sirf DEUTSCHLÄNDER olarak gecer. Yani pazara gidip, pazarciya,

"BANA ORDAN YARIM KILO ALMANCI VERIVERSENE!" dedigin zaman - sana yarim kilo insan almancisindan degil, yarim kilo sosis verir.

Almanci budur.Ince uzun bir sosistir.

Birde diger versiyonu var. Oda et biciminde, ama normal sartlar altinda, yenilmiyor. Onlar genellikle insan oluyorlar. Kimisi ince uzun, kimisi tombul.

Almanyada yasiyan ve bundan 60-70 yil önce Türkiye den teee buralara göcene ve orda BIZIM ALMANYADA HÖDÜ HÖDÜ diye aptalca elin Almanyasina sahiplenen Türklere ALMANCI ismini takmislar.

Sen kuzum, cok üzgünüm ki bu kategoriye girmiyorsun.
Yani BIZIM ALMANYADA HÖDÜ HÖDÜ veya SIZDE NE DERLER deyip türklügünü unutmuyorsun ve hava atmiyorsun. Türkiyede, kendi gözlerimle gördüm, Türk gibi davraniyorsun. Ya sen ne bicim bir kadinsin ya?!

Almanci iste budur. Almanya da en ucuz cikolatalari Türkiye de en pahali cikolataymis gibi tanitmaktir.

Milka cikolata tasimakla ve Yoguretteleri dagitmayip kendin yemekle olmuyor gülüm.

Pilli-Cadi dedi ki...

bu konuda cok uzun uzun konusabilirim sünter teyze:)

ben de almanya'ya gitmeden önce "almanci" kelimesine uzaktim. ne oldugunu, nasil oldugunu ve niye onlara almanci dedikleri konusunda bir fikrim yoktu. ama gidipte yeterince "almanciyla" tanisinca neden almanci dediklerini ve nasil insanlar olduklarini cok iyi ögrendim:)

ha sen bence ne misin? sen almanci degilsin sünter teyze sen sadece yurtdisinda yasayan bir türksün. Niye mi benzemiyorsun almanciya? Cünkü kültürlüsün, benim tanistiklarima benzemiyorsun, gittigin gibi kalmamissin, yillar türkiye'de insanlari degistirdigi gibi seni de degistirmis. Baska ülkedesin diye herseye yabanci kalmamissin. Iki kültürle de yogurulmussun bana göre. Her iki dili de cok düzgün konusuyorsun ve alman meraklisi degilsin. En önemlisi de bu sanirim. Benim tanidigim bütün "almancilar" (kizma bana ama ben onlari böyle adlandiriyorum:() cok fazla almanlarin karsisinda ezik görünüyorlardi cünkü saniyorlardi ki "onlar kültürlü, onlar herseyin en iyisini bilir". Ama kötü yanlarini görmüyorlardi. Ben türkiye'ye ameliyat olmaya gelicektim kist yüzünden ve orda tanidigim bütün türkler bana "napicaksin orda burda olsana. belki beceremezler türkiye'de" dediler. Yani almanlarin hatasiz varliklar oldugunu düsünen türklere özgü bir kelime "almanci". ben onlara alman yalakasi da diyorum:D ayni zamanda bunun "fransizci, avusturyalici" gibi olan versiyonlari da türetilebilir diye düsünüyorum.

Almancinin diger özelliklerine deginirsek; genelde kendini gelistirmezler hic, ögrenmek, anlamak, cabalamak onlara göre degildir. Örnek vermek gerekirse bir arkadasim vardi, kendisi türkce ay isimlerini biliyordu ama sevgilisi bilmiyordu. Ben de sen biliyorsan ona ögretsene demistim. Amann ne gerek var ki ne isine yaricak sanki demisti. Ben de bilmemek degil ögrenmemek cok ayiptir demistim, anlamamisti:)
Sonra almancilar genelde türkiye'ye geldiklerinde hava atmaya calisirlar, cünkü bilmezler ki onlarin süper diye yasadiklari herseyi türkiye'deki insanlar coktan yasayip bitirmisler yeni seylere kanat acmislardir:)

türkiye'de sac kremi bile olmadigini düsünürler bazilari, hatta bazilari da türkiye'de ameliyat yapilamadigini, ameliyattan sonra dikis atilamadigini düsünürler. Bunlari sallamiyorum ben, birebir hepsini yasadim emin olabilirsin sünter teyze:)

Iste biz bunlara almanci diyoruz. Toparlarsak "almanci" burdan almanya'ya calismaya gidip, kendini gelistirememis, bir cok konuda cahil kalmis, her iki dili de düzgün konusamayan kisilere verilen isimdir:)

Haydins dedi ki...

Ya vardır bazı gıcık tipler..Mesela herşeyin fiyatı özelikle eskiden mark'a çevrilirdi şimdi öyro'ya :)Aldıkları şeyleri fiyatlarıyla söylerler filan..Benim gözüme görgüsüzleri takılmış herhalde :)
Almancı çok komik bir kelime aslında ya Alman mı satıyorsunuz :)diyesi geliyor insanın :)
Bak Rusçu uymuyor :) Onun yerine bana takılmak isteyen rus gelin ya da ruski diyor :)

sünter dedi ki...

Aysema,Dolunay, Asuman, Bilun Sen, Stil direktörü, Moda YT, alli morlu, Pilli cadi, Haydins,
hepinize tek tek tesekkür ediyorum.
Sanki herkes agiz birligi etmiscesine ayni seyleri yazmis. Üstelik kimse birbirini tanimiyor ve ayri ayri sehirlerde yasiyor.
Bu cevaplar bana, babamin hep söyledigi bir lafi hatirlatti,
(Lafim meclisten disari):
"Eger bir kisi sana essek derse, aldirma.Eger iki kisi derse, yine aldirma. Ama ücüncü kisi de derse git kendine bir semer al"

Demekki haklisiniz.
Hani kör yer icer kendinden pay bicer ya iste, bende, burdan izine gidip de insanlarin hava attiklarina pek akil erdiremiyordum. Acaba yanlismi anlasiliyor diye düsünüyordum.Öyle ya, elin memleketinde yasamak zorunda kalan biziz. Üstelik istenmedigimizi bile bile. Bunda hava atacak ne var? tam tersine aslinda mahcup olunacak bir sey.
Sadece, bu tür insanlar, Türkiyenin her yerinde var. Sonradan bir sekilde zengin olmus,egitim görgü sifir.
Bunlarin yurtdisindaki versiyonlarina Almanci deniyor anladigim kadariyla.

Ben bu lafi bütün Yurtdisinda yasiyanlar icin söyleniyor zannedip, icim burkuluyordu
dogrusu.
Burada da kendini yetistirmis, hem Türklügünün farkinda hemde Dünyaya (Almanyaya degil) ayak uydurmus ve Türkiye icin cirpinan insanlar var. Sizlerde zaten yazilarinizda "Bir kisim" demissiniz.
Sevgili Pilli cadim sen büyük sehirde yasadin eminim öylelerinide görmüssündür.

Hepinize tekrar tesekkür ediyorum.
Sevgili dolunay, Nutella yazisini kastettin sanirim:)onunkisi ekonomik davranismis diyelim.
Sevgiler

Pilli-Cadi dedi ki...

sünter teyzecim bir yorum daha yazicam dayanamadim:)

evet dortmund'da yeterince fazla analiz yapilabilecek kadar fazla türk vardi. ve hep ne dedim biliyor musun özellikle de senin bana yazdigin yorumlari gördükten sonra dedim ki, sünter teyze ve ayci gibi birini bulursam bu ülkede pacasina yapisip birakmicam bi daha dedim. cünkü gercekten bazen kendimi o kadar kötü hissettim ki "almanci" dedigim güruh yüzünden. staj yaptigim yerde bile onlar yüzünden o kadar önyargiliydilar ki bana karsi, kendimi kabul ettirene kadar heryerde cok caba harcadim.

aycinin fotograflarini gördüm. cok hosuma gitti, bayildim. iste siz bu yüzden almanci degilsiniz. hatta bunu söylemek bana düsmez ama bence almanyadaki türklerin yüz akisiniz. sizin gibiler olmasa dünya bizi cok daha kötü bir sekilde taniyacak.

bir de demissin ki türkiye'de yok mu böyleleri. elbette ki var olmaz olur mu? bircok insan taniyorum benim almanya'ya gittigimi duyunca yurtdisi özentiligi acik acik belli eden.
bati özentisi tamamen bu, egitimli egitimsiz cok farketmiyor türkiye'de de var böyle insanlar.
hatta gecen gün tramvayda bir kizin bagira bagira" nefret ediyorum türkiye'den nefret ediyorum nefret ediyorum" dedigini duydum, sanki bütün dünya güllük gülistanlikmis gibi:)

öpüyorum ellerinden

sünter dedi ki...

Pilli cadim:
ben hep büyük sehirler daha bir farklidir,diye düsünmüstüm.Dortmundu biliyorum. 85 yilina kadar halamlar orda oturuyordu,senede 5-6 kez giderdik.Demek oralarda cok Türk olunca daha da icine kapanip getto denilen olayi yaratiyorlar. Yazik. Ama Stutgartli Türklerin bir cogu gayet kültürlü ve hos insanlar.Türk dernekleri var, Türkiyeden büyük yazarlari getirtiyorlar okuma aksamlari düzenleniyor.
Diyeceksin hepsimi? degil tabiiki, bende onun icin sana öyleside var böyleside dedim ama demek her yer bir degilmis.
Bende senin gibi Türkiyede olan her kötü olayda "aman bu ne bicim ülke? Avrupada hic böyle seyler olmuyor" dendigi zaman,ifrit oluyorum.
Burdada tecavüzler, adam öldürmeler, doktor hatalari, cocuk pornosu, kisaca her türlü rezalet diz boyu. Ama adamlarin medyasi bir kez gösteriyor.
Ama bunlari biliyorsun zaten.

Canim benim bizim hakkimizda yazdiklarin icin sana cok tesekkür ediyorum. Öptüm.

Pilli-Cadi dedi ki...

sünter teyze süper bir konuya parmak basmissin.
evet adamlarin medyasi sadece bir kere gösteriyor olayi. ve yansiz bir sekilde haber yapiyorlar. bizimkiler gibi dallandirip budaklandirmiyorlar
sanirim bu cok önemli bir mesele. Ama kanallar da kendi cikarini düsünüyor sadece.
yapacak bir sey yok maalesef
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

selamlar

aysemaya aynen katılıyorum , bende almanya doğmuş büyümüş kısacası yaşamış biri olarak alamancı değilim :)
sevgiler..

sünter dedi ki...

Yasasin, almanci olmadan yasamak:):)
Ayy, aslinda ilk önce hos geldin diyecektim ben:)Sevindirdin beni.
Sevgiler

MAVİANNE dedi ki...

aaaaaa olur mu şekercim.....
Ünye'de almancı denilen dostlar şunlardı;
ben küçükken
tatil zamanında gelirler
güzel arabaları vardır,
hediyeelr getirirler,
eğlencelilerdir,
ben severim yani almancıları
denize girerdik eğlenirdik benim almancı akrabalarımla
hele de çikolata ve hediyeleri hiç unutmam
anne ve babayla almanca konuşmalarını da ayrıca kıskanırdım :)))))
sevgi ve öpücükler sana

Adsız dedi ki...

sünter hanım, 97 senesinde THY'de çalışmıştım, ozaman şöyle bir karar almıştım, bütün gurbette yaşayan türkler bir yana, almanyada yaşayan türkler başka bir yana! çünkü gerçekten onların çoğu almancılardı. türk hava yollarının hergün sadece almanya'dan gelen uçak sayısı okadar fazla ki, bir genelleme yapmaya hak kazanmıştım artık :) giyim kuşamları (hatta saç stilleri), aksesuarları, bavulları, hatta(içinde sıklıkla pişmemiş tavuğa da rastladığımız) çuvalları, ısrarla uçağa sokulmayacaklar listesindekileri içeri almak için çıkardıkları olaylar, personele önce turistmiş havası verip türkçe bilmiyormuş gibi yapıp, sonra da sen almanca bilmediğin için seni almanca azarlamaları (işin içinden çıkamayınca türkçelerini kullanmaları), cep telefonları, ALLAHIM O CEP TELEFONLARI!!!...
sonra nişanlanıp ilk defa almanyaya gittim, dönüşte bir uçak dolusu türk Hamburg havaalanından Ankara'ya inene kadar hep türkçe konuştu, alana indiğimizdeki manzarayı ömür boyu unutmam, ağzım şaşkınlıktan açık kalmıştı, herbir kişi, elinde cep telefonu ve istisnasız herkes almanca konuşuyor, ben anlamıyordum tabi ne dediklerini :) sonra oraya yerleştim ve ne diyemediklerini anladım, orda, bir taraftan yaşadıkları ülkenin dilini öğrenemezken, diğer taraftan kendi ana dillerini unuttuklarını gördüm. dil herşey bence sünter hanım, herşey. dil araç, kültürünü yansıtan... dolayısıyla dil kültür. ve almancılık, her iki tarafın da dilini doğru düzgün konuşamamak, her iki kültürü de yaşayamamak, her ikisine de ait olamamak... ve bu boşlukta kendini bir yerlere oturtmaya, kendini ispat etmeye çalışmaksa, işte atılan o havalar!
çok uzun yazmışım, bu almancılık tez konusu zaten, bence türk insanının bu durumundan sadece kendisi sorumlu değil, yaşadıkları ülkenin insanlarının hoşnutsuzluğu, mükemmeliyetçiliği ve kendilerinden başka hiçbirşeyi beğenmeyip değer vermemeleri de sorumlu. ama o da ayrı bir konu :)

sünter dedi ki...

Mavisim:
Ohh icimi rahatlattin ya. Ben hep diyorum zaten yatirimi kücüklere yapicaksin diye. Bak bir tek sen varsin almancilarin hakkinda iyi düsünen. iyiki sana cikolata filan vermisler.Bosuna dememisler yani "tatli ye tatli konus" diye:)

Çınar dedi ki...

Yaa şey mi acaba Sünter'cim; Hani hatırlar mısın? Kemal Sunal filmlerinde Almanya'dan gelir bir adam,Başında fötr şapka elinde trasistörlü radyo bangır bangır bağırttırarak köyünün sokaklarında gezinir. Haa, birde mersedes getirmiştir Almanya'dan. Kabara kabara gezer köyde. Bu gibi filmlerde mi geçiyordu acaba "Almancı" kelimesi.

Bir de, Almanya işçi almaya başladığı o ilk yıllarda insanlar köylerinden başka hiçbir yeri görmeden Almanya'ya gidiyordu.Teknoloji ve modernlik ortasında neye uğradığını şaşırıyor, Türkiye'ye dönünce de kendini çok gelişmiş gördüğü için tavırları mı tuhaflaşıyordu ki.

Ama bunlar nedeniyle mi böyle bir tabir yerleşti? bilmiyorum tabi.

Benim Kayınbiraderim ve çok sevdiğimiz bir aile dostumuz Almaya'da yaşıyor ben bir fark görmüyorum onlarda. Almancılara benzemiyorlar yani:)))

Sevgiler

sünter dedi ki...

Rahsan:

O kadar mi kötü ya?
Tamam tabiiki biliyorum bazi hödüklerin oldugunu, ama hemen hemen hepsi öyle degince,hele birde senin gibi, pilli cadi gibi hem icerden hem disardan görenler de öyle söyleyince,hem üzülüyorum hem kiziyorum. Yok sizlere degil.Söyletenlere.Ben TR geldigimde hic almanyada yasayan insanlarla bir araya gelmiyorum, kendi ailemdekiler disinda. O yüzden gercekten böyle hava atma,tepeden bakma olaylarini bilmiyordum.
Yanliz bir kez yasadim almanca bilmedigi halde biliyormus gibi konusmaya cabalayan birsini hemen atildim" hic yorma kendini ne diyeceksen türkce söyle de anlayalim" dedim feci bozuldu.
Gercekten bu kadar cok olduklarini bilmiyordum.
Bir insanin baska bir ülkeye uyum saglayamamasini anliyorum da kendi ülkesinde böylesine cuvallamasini anlayamiyorum iste.

sünter dedi ki...

Cinar:
Almanci kelimesi 80 li yillarin basinda cikti. Türkler buraya 64 lerde gelmeye basladi. 15 yil GURBETCIlikten sonra,almanciliga terfi ettiler:)
Davranis sekilleriyle filimlere bile konu oldular.(Ben unutmustum o filimleri)
Ama az da olsak normal Türk vatandaslari da yasiyor bu ülkede.senin akrabalarin gibi. Belkide farkli olmadigimiz icin dikkat cekmiyoruz. Öyle garip hareketler icinde olanlar ön plana cikiyor.
Sevgiler

lemanice dedi ki...

Ben küçükken düşmüşüz gurbetin yollarına, sene 1973 hayal meyal aklımda Kardeşim ali yeni doğmuş, minicik bir bebekti kundakta
Ve ağlayışları, ağlayısları sanki isyandı zalim gurbet ocağına
Babam bizden önce gitmiş almanyaya, iki sene sonra bizide aldırdı yanına
Gözüm arkada kalmasın, etrafımda olsun çocuklarım dermiş anama
Mercedeste işciydi babam, yüregi bileği kuvvetli delikanlı bir adam
Benim gibi oda severdi hayal kurmayı, kendinden büyüktü belkide umutları
Söz vermişti hepimize, kitabın üzerine yemin etmişti, alacaktı kırmızı mercedesi
Kız gibi araba derdi babam, önce gıcır gıcır yıkycaksın, sonra bide pasta cila çekeceksin
Atacaksın çocukları arkaya, koyacaksın ferdinin son kasetini
E tabi birazda açıcaksın teyibin sesini , sonra ver elini TÜRKİYE
Zavallı annem, annem hep evdeydi korkardı sokağa çıkmaya
Dil bilmem, yol bilmem der gece gündüz ağlardı
Babamın iş dönüşleri bayramımız olurdu, daha o gelmeden soframız kurulurdu.
Kokusu hala burnumda, buğusu gözümde, kaynayan çorbamızın
Ah derdi anam yetmezdi.. sonra durur derin birde of cekerdi.
Köyün tarhanası olacaktı bey, köyün ekmeği...
Her sofrada gözleri dolardı, ve hasretle kabaran yüreği.
Bi gün hepimize müjde verdi babam, bu bayram TÜRKİYEDEYİZ dedi
Içim içime sığmadı, sabaha kadar uyumadım
Peki ya mercedes hani kırmızı arabayla gidecektik köye
Şaşıracaktı herkez, katırcıların Yusuf küçük dilini yutucaktı
Şapkası ucucaktı muhtar eminin, bizim Kamil bi zenginlemiş ki görme diyecekti Salim ağaya
Ağ yutkunucak, başını öne eğicekti
Meraklı Hüsniyenin ağzı bi karış açık kalicak, çatlıyacaktı hasetinden
Nazlı bir gelin gibi köyün yollarında gezerken bizim araba,
köyün çocukları çığlık çığlığa koşucaktı peşimizden, vay be arabaya bak diyecekti bi tanesi
Bütün köy, bütün köy bizi konuşacaktı, nazara geliriz vallahi demişti anam, kurşun döktürmeli
Arabasız nasıl gideriz köye, Annem önce ev istemiş, araba her zaman alınırda ev alınmazmış
Ahirette iman, dünyada mekan derlermiş TÜRKİYEDE, zavallı babam, herzamanki gibi fedakardı
Umutlarını ertelemiş, en büyük düşünü birakmıştı zamana
Annem ilk defa birşey istemişti ondan, geri çevirmedi, yere düşürmedi sözünü
Annem mutlu, babam umutluydu, alıcaktı mercedesi, alıcaktı...
Amcamın çocuklarına çikolatalar alıcaktı babam, dedeme gözlük, nineme çicekli pazen
Muhtar marlboro ısmarlamış, kahvede kağıt oynarken tütürürmüş bazen
Ne çok istiyorum köyüme kavuşmayı, bu kavuşma bitimi olacak acılarımın
Yıllarca çektiğim sancılarımın keyifli intiharı
Kimse AUSLÄNDER demiyecekti bana, kimse YABANCI
Ve bethovenin 9. senfonisini çalmıyacaktı sokaktaki kemancı
Frau Bäckere ve Herr Müllere inat, türküler dinliycektik doyasıya
Türküler dinliycektik, türküler
Arife günü yollara düştük, trendeki herkezde talihsiz bir heyecan var
Bense giderek dahada sabırsızlanıyorum, geçmiyordu dakikalar
Kimbilir kaçıncı kez saati soruyordumki anneme, öfkeli bir ses böldü heycanımı
Homurdanarak elindeki gazeteyi uzattı yaşlı bir amca
Bu kadarda olmaz, yazıktır, ayıptır, günahtır dedi, neye kızmıştı acaba
Gözüm büyük puntolarla yazılmış habere takıldı, ev fiyatları artacak, ALMANCILAR yollarda
Bi anda gözleri doldu babamın, yumruğunu sıktı, ağlamadı, sustu, almancı ha almancı dedi yavaşca
Yüreği kan kustu, sızladı burnunun direği, cız etti içi ve bir anda, bir anda ateşe vermek istedi tüm geçmişi
ALMANYADA YABANCI; TÜRKİYEDE ALMANCI
Bi anda yaşlar boşaldı gözünden, biz kimdik, kendi VATANIMIZDA bile yabancımıydık yani
Ben ALMANCI değilim amca, ben YABANCI değilim; benimde ciğerim yanık, EZAN sesine hasret yüreğim
Benim hücrelerim türkü söyler, ağıt yakar gözlerim, sen görmesende kınalıdır ellerim
Ve tenim, tenim memleket kokar alabildiğini, benide gozlaklar ağlatır, yakar memleket şiirleri
Hüzün benide soldurur, ve bu dert, bu dert beni iflah etmez, ÖLDÜRÜR
Ben ALMANCI değilim, ben ALMANCI değilim amca, ben YABANCIN değilim
VATANIMA varır varmaz, önce toprağı öpeceğim
VE YEMİN OLSUNKİ DOĞDUĞUM TOPRAKLARDA ÖLECEĞİM,
DOĞDUĞUM TOPRAKLARDA

Haspam işte! dedi ki...

Almancı kavramı; kendi kültürünü kaybetmiş, ama oranın kültürüne de ayak uyduramayan, yozlaşıp giden insanlarımız için kullanıyor.Yarı Almanca yarı Türkçe konuşan zihniyet sırf dikkat çekmek için mesela. :)

Çok hoş bir blog olmuş, ayciye taş çıkartırsınız... :D

sünter dedi ki...

Haspam:
Hos geldin canim. Yari Türkce yari Almanca konusmak, dikkat cekmek icin degil be güzelim, sadece aliskanlik ya da kolayina geldigi gibi konusmak.Biz burda kendi aramizda böyle konusuyoruz. Konusurken bir dilden ötekine atladigimizi farketmeden:) gercekten bak.
Ama karsindaki insan Almanca bilmiyorsa asla olmuyor öyle bir sey.Ikiside biliyorsa, dedigim gibi farketmiyorsun bile türkce basladigin bir cümlenin almanca bittigini.
Beynimiz nasil calisiyorsa artik:)
Ama diger konuda hakli olabilirsin.

nothing dedi ki...

selam,
Almancılıkla ilgili çok şey söylenebilir, ben de yazlık yerde büyümüş biri olarak nelere şahit oldum inanamazsınız ama üniverstede bir hocamızın yazdığı kitabı okyunca çok etkilenmiştim, türkçesi var, mutlaka tavsiye ederim. Kitap;
• Sicher in Kreuzberg: Berlin’deki Küçük İstanbul, Diyasporada kimliğin oluşumu (İstanbul: Büke Yayınları, 2000).
Yazar: Ayhan Kaya

sünter dedi ki...

nothing:
önce hosgeldiniz demek istiyorum:)
Az önce google de baktim Ayhan Kaya kimdir ve acaba Almanyada kitabi varmi diye, varmis. Tavsiyeniz icin cok tesekkür ediyorum. En kisa zamanda okumayi düsünüyorum.
Sevgiler

nothing dedi ki...

hosbulduk:)

Yılmaz Barış dedi ki...

sorun insanardaki ön yargılar

türkiye de almanya gurbetçilerine özdeğerlerini yitirimiş

almanyada da ilkel, çağdışı olarak bakma gibi bir önyargı var.

sünter dedi ki...

Orijinal Delikanli:
Haklisin öyle bir önyargi var,ve buna sebeb anladigim kadariyla yinede biz kendimiz oluyoruz.
Keske genelleme yapilmasa.Cünkü almanyada yasayan herkes ALMANCI degil.
Yukardaki tanimlamalara uymayan bir dolu insan taniyorum ben burda.


Yorumun icin tesekkür ediyorum ve ayrica hosgeldin diyorum:)