12/20/2010

Arsizlar!

Sevgili YASAMIN KIYISINDA adli blog yazari Nur ablamin yazisini okuyunca aklima birkac yil önce yasadigim bu olay geldi:

Agustos ayinin 10.da Canakkale sehitleri icin her yil mevlüt okunur sehitlikte.
Binlerce insan katilir cevre illerden.

Her köyden traktörlerle kazanlar dolusu pilavlar, pisiler gelir, mevlüt bitince hayrina dagitilsin diye.

Cok güzel bir organizasyondur.

Önce tarih ögretmenleri anlatir orda yasananlari, bu memeleketin hangi sartlarda kurtuldugunu,
ardindan hocalar alir eline mikrofonu , ilahiler okunur, Kuran okunur, dualar edilir.
Onlar okuyup anlattikca sanki o anlari birebir yasarsiniz. Iciniz yanar, gururlanirsiniz, cosarsiniz. Bogaziniz dügüm dügüm olurda nefes bile zor alirsiniz.
Tabii birazcik insani duygular tasiyorsaniz ve kaninizda Türk´lük varsa!
Ama gel gör ki orda bulunan bir kisim insanlarin asil derdi baskadir. Sanirsin oraya yemege geldiler. Römoklara hücüm ederler.
Sanki somalideyiz.
Yada evlerinde hic pilav ayran görmediler.
Görevlilerin: " lütfen kimse yerinden kalkmasin, mevlüt sonrasi bizler servis yapacagiz. Hepimize yetecek kadar yiyecek icecek var , herkes yerinde otursun görevli genclerimiz size gelecekler" anonslari az ötede canhiras canakkale savaslari esnasinda olup bitenleri anlatmaya calisan ögretmenin sesini duyulmaz eder.
Hemde defalarca.
Sonunda Ögretmen dayanamaz : " yaziklar olsun! bize sayginiz yoksa su topragin altinda yatan gencecik sehitlere sayginiz olsun. Onlar bu vatani kurtarmak icin günlerce ac susuz carpisti. Bizlerde en fazla iki saat bir sey yemeden durabiliriz. Korkmayin kimse ölmez!!"

Haa bu anonstan sonra insanlar kendine geldi zannediyorsaniz yaniliyorsunuz. Duydular ama utanmadilar. Beyinleri ordan bedavaya alacaklari bir tas pilavdaydi. Bogazlarindan da gecti inanin.
Bir iki kisiden bahsetmiyorum belki yüzlerceydi.
Ac kalicaz diye cok korkmuslardi sanirim.
Nerde olduklarinin da hic farkinda degillerdi.
Ben o güne kadar televizyonda yapilan o yardim dagitma islerinde insanlarin birbirini ezercesine olan hallerini görünce aciyordum. Hic kimse ac olmasa bu kadar saldirmaz saniyordum. Hatta yardim yapanlara da kiziyordum insanlara o paketleri attiklari icin.
Ama gözümle gördüm öyle degilmis sadece arsizlikmis. Arsiz insanlarla kimse bas edemiyor.
Öyle saldiranlar acliktan degil madii nanevi arsizliktan yapiyor.

Ayrica benim fikrimce o gün orda hic kimse bir sey yiyip icmemeli. Daha dogrusu yiyememeli. Ister mevlüt öncesi ister mevlüt sonrasi.

32 yorum:

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sünter'cin canım benim, ben o kadar çok tanık oldum ki bu durumlara kendi adıma utanır oldum. Gerçek aç asla o duruma düşmez biliyormusun? onurunla bastırır açlığını.
Ramazan ayındaki iftar yemeklerinden nefret ederim, gerçek aç yoktur içlerinde yada açılışlarda iki kurabiye bir bardak limonata için birbirini ezenlerden.
Sadece yemekle sınırlı da değil bu açlık, alışveriş açlığı tavan yapmış durumda. "Kapatıyoruz ucuzlattık" yada "yeni açtık her ürün şu kadara" dendimi insanlar birbirini ezme bahasına hiç ihtiyaçları olmadıklarını da alıyorlar, eh! anında ödeme yok kredi kartı da var, ödemesini sonra düşünür. Sünter'cim ben gerçekte tüm insanları çok severdim hatta tüm olumsuzluklarınla bile "bu onların suçu değil" derdim kendimce mazeret arardım ama artık çok düşünüyor ve çok yoruluyorum.
Çok arsız ve gaddar bir millet mi olduk biz? Bunun yazarken bile utanıyorum emin ol canım.
Teşekkürler ve sevgiler...

herşeyden azıcık dedi ki...

İnsanlar bir değişik olmuş ben artık anlamıyorum kendimi onları anlamak için de yormuyorum üzülüyorum sadece bu rezilliğe :((

Dilhan dedi ki...

öyle bi yer ki çanakkale, ben yürürken yere basmaya kıyamıyorum, ürperiyorum.. şehitlik desen bir kere adım atabildim, onda da askerlerin şehitlik ziyareti vardı.. baştan aşağı titrediğimi hatırlıyorum.. nasıl ağladığımı.. öyle bi yerde insan nasıl pilav ayran düşünebilir ki..

Çılgın Mevdoş dedi ki...

ben okudukça duygulandım ve sinirlendim ama malesef insanlarımıza birşeyler oluyor ve hayatın içinde bu tür saygısızlığa okadar çok şahit oluyoruz ki tepkisiz duygusuz bir millet olduk

Asuman Yelen dedi ki...

Ah Sünter' cim, utanarak diyorum ki bu yazdıkların beni hiç şaşırtmadı.
Kimse bunu "fakir ülke" edebiyatı ile mazur göstermeye çalışamaz. Sorun insanlığımızı giderek kaybetmemizden kaynaklanıyor. Bu yaşa gelene kadar o kadar çok benzer şeyle karşılaştık ki.Hasta ziyaretine gelmeyi nedense düşünemeyen ama vefat halinde o halisane duygularla komşuların hazırladıkları sofralara irili ufaklı çocuklarla yerleşip şapur şupur yiyen hatta acılı ev sahibinden karabiber istiyecek kadar yüzsüz(bizzat yaşadım) apt. komşuları gördüm.
İş yerinde sürekli ağlayıp kurumun yemekhanesinden kalan yemekleri eve taşıyıp emekli olduğunda üç çocuğuna üç ev alabilecek kadar çok para biriktirebilen iş arkadaşlarımız oldu. Çok karışık durumlar çok.
Nasıl bu hale geldik inanılır gibi değil...
Ama şu bir gerçek ki herkesi sevelim, affedelim anlayalım insanları yargılamayalım diyerek tüm bu insanları yüreklendiriyoruz.
Öpüyorum seni canım...

aslan dedi ki...

Defalarca bloglarda yazıldı, çizildi, devamlı eski günler özlemle anlatıldı. Eskinin zengini de, fakiri de onurluydu, gururluydu. Yardımlar gizli yapılır, karşı taraftan zor kabul edilirdi. Toplumda sınıflar arasında ekonomik uçurumlar, sosyal ayrımcılık ve görgüsüzlük bu kadar çok yoktu. Peki sonra ne oldu, nasıl bu duruma geldik? Şu yazını okuyunca bir kez daha utandım. Dostlukla..

yass dedi ki...

boyle kotu ınsanların var olmasını ıstemıyorum. bunlar yuzunden duzen bozuluyor, bunlar yuzunden hayat kotuye gıdıyor, bunlar yuzunden tukenıp gıdıyor her sey..

Unknown dedi ki...

Ahhh ah sevgili sünter,ne güzel anlatmışsın..
Böyle hadiseleri görünce insan çok üzülüyor değil mi?
Bu kadar mı şuursuzlaştık veya şuursuzlaştırıldık diye düşünüyor..
Atalarımız,senin de bahsettiğin gibi, günlerce yemeden içmeden ve onca zorluğa rağmen orada gözlerini bile kırpmadan VATAN uğruna şehit olurken,bizim bazı düşüncesizlerimiz sıra beklemeyi bile beceremiyorlar..
Hiç mi etkilenmiyorlar acaba orada yaşananlardan..
Çok hüzün verici..
Ne oldu bizim milli duygularımıza,nerede millet sevgimiz ?
Keşke eskisi kadar bağlı olabilsek...
vatan,millet,bayrak deyince değil yemek,akan sular dursa...
Keşke...
Teşekkürler paylaşım için..
Muhabbetle..

Unknown dedi ki...

Sünter annem sadece orda değil ki bu anlattıkların normal hayatta evlerimizde de oluyor mevlütlerde ya da camilerde yapılan hayırlarda...hiç yemedik gibi ya da gıtlıktan çıkmışız gibi bir hal alıyoruz vallahi...gerçekten açlık olsa nasıl oluruz bilemiyorum...

Asis dedi ki...

Bence de arsızlık başka birşey değil..sevgilerimle...

MAVİANNE dedi ki...

Canım bunu okuyunca insanlığımdan utanıyorum.
Nasıl yapılabilir böyle birşey.
Arsız olmak ne acı.
Görmemiş mi?
Acaba başka bir açlık mı onlarınki,
O manevi ortamda ben öyle etkilenmiştim ki,
Toprağa basarken insanın içi gidiyor,
Hele de o anlatılanlar,
İnsanı yüreğinden vuruyor
Napalım
Allah o arsızlara da akıl fikir nasip etsin

Zeugma dedi ki...

Yazıda çok güzel bir konuya temas etmişsin, ama başlığı hafif kalmış süntercim. Onun yerine Görgüsüzler- Saygısızlar-YAZIKLAR OLSUN! falan olmalıydı.

Orada yatan şehitlerin savaşırken yiyip içtikleri (1 günlük tayınları) resmi belge olarak pek çok yerde asılıdır:
*Sadece 1 kuru ekmek, bir tas üzüm hoşafı= 24 saat savaş…
*Yarım ekmek, bir avuç kuru üzüm= 24 saat savaş…
*Sonra çeyrek ekmek... Sonra bir dilim..
O bölgenin insanı olarak özellikle, hiç mi görmediler, duymadılar?
YAZIKLAR OLSUN gerçekten...

Senin de yazan ellerine sağlık süntercim...
Sevgiler...

Syhn dedi ki...

çok yazık!
orada bulunmanın bir anlamı kalıyor mu böyle saldırıya geçince.
neden yapıyoruz bunu?

çanakkaleye ok gitmek istiyorum hatta şimdi yazını okuyunca o mevlütte bulunmak istedim. ama yazıdan bile bu kdr etkilenip sinrilendiysem ötesini düşünemiyorum görmiyeyim o durumu daha iyi ..

Çınar dedi ki...

Aymazlık arsızlık yüzsüzlük açgözlülük almış yürümüş toplumda. Yardım yapmanın, sadaka vermenin reklam yapa yapa, gözüne soka soka yapılmasından mıdır, bu duyarsızlık utanmazlık nedir?

Her yerde rastlanabiliyor anlattığın gibi olaylara ne yazık ki. Manevi duyguların çok yoğun yaşandığı şehitlikte böyle çirkin birşeyin yaşanmış olması çok daha kahredici toplum ve insanlık adına.

Sevgiler

bilge dedi ki...

Sevgili Sunter yazını gözlerim dolarak okudum ..bende kızıyordum yardım edenlere neden paketleri atıyorsunuz diye..gittikçe yozlaşıyoruz orası vatanı için şehit olan gencecik çocuklarımızın yattığı vatan toprağı ruhlarını şad etmeye gelen insanların bu tip davranış sergilemelerini mantığım almadı..ben buna ancak arsızlık derim..sevgilerimle..

sünter dedi ki...

Nur ablacim bazi degerlerimizi unuttukca lye olduk sanirim.Malesef.

sünter dedi ki...

Fundacim,
evet üzülüyoruz hemde cok. Hatta kiziyoruz bu denli arsizliga...

sünter dedi ki...

morelmam,
bazilari ruhsuz iste...

sünter dedi ki...

cilgin mevdos,
keske dogru yerde dogru tepkilerimizi gösterebilsek ve degerlerimize sahip cikabilsek..

sünter dedi ki...

Asumanin,
sahi birde öyleleride var degil mi. Duyarsizlik diz boyu. Fakirlikle yoksullukla yakindan uzaktan ilgisi yok tabiiki.

sünter dedi ki...

aslan,
bende utanarak yazdim. Önceden misafirlikte bile biz cocuklara bir sey ikram edildigi zaman önce annelerimizin gözüne bakardik elimizi uzatmadan önce. Bir ikinciyi asla alamazdik utanirdik, gözümüz kalsa bile. Koruyamadik bu güzel degerlerimizi.

sünter dedi ki...

yassim,
haklisin canim üstelik durmadan artiyorlar. Ayiptir demeye kalkincada geri kafali oluyorsun yada kendini begenmis. Inan cok duyuyorum.

sünter dedi ki...

Zelihacim,
umarim bu günleride arar hale gelmeyiz...

sünter dedi ki...

Burcu´cum,
olmaz olurmu heryerde varlar malesef

sünter dedi ki...

Butterfly,
aynen hatta daha fazlasi....

sünter dedi ki...

Mavim,
evet onlarinki baska bir aclik. Insan olmaktan yoksunluk, görgüsüzlük. Yoksa kendi evinde her daim olan bir seye insan böyle saldirmaz. Helede o esnada.

sünter dedi ki...

syhnim,
oraya hangi amacla gittigine bagli anlami olup olmadigi. Onlar sadece bedavaya getirdikleri bir öglen yemegi hatrina geldilerse ki bence öyle yoksa mevlüt falan dinledikleri yoktu. Sehitlikte olmalari hic bir sey ifade etmiyordu.

Ama bence sen yine git derim ben. Özellikle 10 Agustosta. Cok güzel bir organisazyon. Sabahtan askeri tören, temsili savas anlari gösterimi öglenden sonra dedigim gibi tarih ögretmenleri, savas anilari, ilahiler, Kuran´dan ayetler esliginde doumsuz bir gün oluyor. Cevrede olan bitene aldirma sen. Her yerde var böyleleri.
Hatta annem anlatti kabede karisini döven adam bile görmüs!
Ne yapalim simdi?

sünter dedi ki...

Cinarim,
evet artik verende ayri bir görgüsüzlük alanda ayri bir arsizlik almis basini gidiyor.
Dedigin gibi birde böyle özel yerlerde yapildigi zaman insanin kanina ayri bir dokunuyor..

sünter dedi ki...

Zeugmacim,
duymaz olurlarmi o anda tarih ögretmenin yaptigi anons zaten yerin dibine girmeleri icin yeterliydi ama duyana anlayana......
Bende tepkimi verdim ama emin ol yüzü kizarmadi bile....

sünter dedi ki...

bilge,
mantik almiyor zaten.Onlara bakip sen utaniyorsun da onlarin yüzü bile kizarmiyor.....

nothing dedi ki...

yazı zaten herseyi anlatıyor süntercim diyecek birşey yok.
ben başka bir yönden yaklaşmak istiyorum; böyle mevlütlerde zaten amaç kimseyi 1 hafta yetecek kadar doyurmak değil dimi sadece orada okunan Kuran-ın hayrına dağıtılsın diye. O zaman o harı daha da güzelleştirelim, fidan dağıtalım. Bu küresel ısınmanın artışında en hayırlısı da o olur bence. Ben örgütlüyüm çevremdeki herkesi tüm bu tür organizasyonlarda ya bağış kartı ya fide dağıtılmalı. Bak gör nasıl bekleyecek insanlar sırayla dağıtımı hem de..
sevgiler.

sünter dedi ki...

cok güzel bir fikir agac fidesi dagitmak.
maksat hayir yapmaksa daha hayirli ve kalici baska bir sey düsünemiyorum.
Senide ayrica kutlamak istiyorum. Keske daha yaygin olsa. Mesela dügünlerde davetiye yerine. Yada nikah sekeri. Galiba nikah sekeri olarak yapiliyor zaten ama hala yeteri kadar ilgi görmedigi kanisindayim....